Nieuwegracht aan de Werf 20 s Utrecht

Te koop
€ 425.000 k.k.
Woonoppervlakte: 75 m2
11

Wonen, werken of recreëren in een stukje geschiedenis aan één van de mooiste werven van Utrecht? Dat kan aan de Nieuwegracht a/d Werf 20 s.

Achter de massief houten monumentale voordeur schuilt een volledig gerenoveerde rijksmonumentale werfkelder mét kloostertuin. Een aantal jaar geleden is deze werfkelder geheel casco gerenoveerd waarbij er niet alleen aandacht is besteed aan de hoogwaardige afwerking maar ook onderhuids veel gebeurd is. Zo is er een betonnenbak- constructie gebruikt (bouwkosten liggen anno nu op ca. € 150.000,-) waardoor vocht geen kans meer heeft de kelder in te komen. De keuken en badkamer zijn voorzien van alle gemakken en onder de robuuste gietvloer, vind je comfortabele vloerverwarming.

Je zal als eigenaar deel gaan nemen in een kleinschalige maar gezonde vereniging van eigenaren die zorgdraagt voor het instandhouden van Nieuwegracht 20 in zijn geheel waar de kelder deel vanuit maakt. Daarnaast is er een aparte VvE voor de kloostertuin die door ieder lid te gebruiken is. Hetzelfde geldt voor de fietsenberging.

Deze werfkelder is conform het bestemmingsplan van de gemeente Utrecht voor meerdere doeleinden te gebruiken waaronder zakelijke dienstverlening, hotel-appartement, atelier én wonen. Op deze unieke plek is het dus mogelijk om te wonen of te werken in een middeleeuwse, rijksmonumentale werfkelder met het comfort van nu. Wij vertellen tijdens een bezichtiging graag meer over de mogelijkheden van het gebruik hiervan.

Hoe zijn de werven eigenlijk ontstaan? Even een stukje terug in de tijd. In het begin werden de spullen vanaf de kade de oever opgesleept en vervolgens aan de andere kant van de straat naar beneden gesjouwd naar de huiskelders, die als opslagruimte dienden. Op een dag maakte een slimme handelaar een tunnel vanaf de kade direct naar de huiskelder. Zo kon de handelswaar gelijkvloers worden versleept. De tunnels werden steeds breder en dienden zelf ook als opslagruimte. Zo ontstonden de huidige werfkelders.

De eerste Utrechtse werfkelder werd waarschijnlijk in de tweede helft van de twaalfde eeuw gebouwd, daarna volgden er meer. Rond 1500 was het karwei langs de Oudegracht min of meer geklaard. Vanaf die tijd vormden de werfkelders 1 lange rij aan beide zijden van de gracht. Met die werven en werfkelders had het laatmiddeleeuwse Utrecht een bijna 2 kilometer lange haven dwars door de stad. Met kades van bijna 4 kilometer lang.

Tussen 1391 en 1393 werd ten Oosten van de Oudegracht de Nieuwegracht gegraven. Deze was niet zozeer voor de handel bedoeld, maar meer voor een goede afwatering en bevoorrading van de daar gelegen huizen en kloosters. Zo is ook ooit deze kelder ontstaan.

Laten we eens naar de werf zelf afdalen en binnen een kijkje nemen.

Vanaf de brede werf vind je de karakteristieke houten voordeur met aan weerszijde ramen. De glazen deur direct achter de houten monumentale deur, geeft de mogelijkheid veel licht binnen te laten, zonder alles open te zetten. De woonruimte met luxe open keuken is verrassend ruim en zeer speels door het aflopende plafond. Alle wanden zijn strak gestuukt en de vloer is een geïsoleerde betonvloer met daarin comfort verhogende vloerverwarming. De keuken is compleet uitgevoerd en voorzien van alle moderne apparatuur zoals een inductiekookplaat, afzuigkap, koel-/vriescombinatie, vaatwasser en combi-magnetron.

In het achtergedeelte van de kelder bevindt zich een separaat toilet met grote wastafel. De badkamer is voorzien van een ligbad met douche, wastafel en wasmachine aansluiting. De slaapkamer is een heerlijke plek met voldoende ventilatie en een constante temperatuur door het jaar heen.

Het wonen in een werfkelder biedt daarin een groot voordeel; in de zomer lekker koel en in de winter behaaglijk. Licht en ventilatie is ruim voldoende aanwezig wat het tot en zeer fijne plek maakt om te zijn.

Naast de fijne binnenruimte speelt buiten natuurlijk ook een grote rol als je aan de Utrechtse werf woont. Uiteraard kan je heerlijk voor je eigen werf genieten van de zon. Heerlijk de dag opstarten met een krantje of met een paar vrienden een hapje eten op dit historische plekje waar de eenden en kano's rustig langs dobberen, wat wil je nog meer? Meer behoefte aan groen en privacy? Dan kun je gebruik maken van de unieke gemeenschappelijke kloostertuin van circa 1.400 m² die te bereiken is via een monumentale poort bij Nieuwegracht 20 of via de naastgelegen werfkelder (fietsenberging). Een waterpartij, diverse terrassen en een heus kippenhok met kippetjes brengen je even in een hele andere wereld. Hier kun je in alle rust genieten van lange zomeravonden.

Voor een gedetailleerd beeld van de indeling, verwijzen wij jou graag naar de bijgevoegde 2- en 3-D tekeningen.

Kortom ben je op zoek naar iets unieks met een rijke historie dat op verschillende wijze te gebruiken is? Dan maken wij graag de tijd voor een uitgebreide bezichtiging aan de Nieuwegracht aan de Werf 20 s. Een afspraak is zo gemaakt. Desgewenst in de avond of in het weekend.

Nog een aantal bijzonderheden die goed zijn om te weten;

- Als eigenaar neem je deel aan twee VvE's. Er wordt € 45,- p/m betaald voor het pand en € 75,- p/m voor de gezamenlijke tuin.
- Conform bestemmingsplan en splitsingsakte is wonen toegestaan;
- Niet-zelfbewoningsclausule wordt opgenomen omdat eigenaar er zelf niet heeft gewoond;
- Het risico van de gebruiksbestemming ligt bij koper;
- Oplevering in overleg. Eventueel dit jaar nog of gewenst in 2021 als je gebruik wil maken van de voorgestelde verlaging van de 2% overdrachtsbelasting.

Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen

Kenmerken

Overdracht
Vraagprijs € 425.000 k.k.
Status Beschikbaar
Aanvaarding In overleg
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte 75 m2
Inhoud 231 m3
Overig
Woonlagen 1
Parkeren openbaar parkeren, betaald parkeren
Aanvaarding

In overleg

Brochure

Flyer

Contact

Neem contact op

Ons nieuwe aanbod per e-mail ontvangen?
Ja graag, type aanbod:   

Ander aanbod

Te koop

Daguerrestraat 151 59 Amsterdam

€ 35.000 k.k.

Parkeren op IJburg? Dat kan in deze comfortabele parkeergarage aan de Daguerrestraat.

Te koop

Voorstraat 3 B Utrecht

€ 375.000 k.k.

Woonoppervlakte: 69 m2

21

Uniek driekamerappartement met balkon en berging, middenin de historische binnenstad van Utrecht.

Te koop

Zuilenstraat 70 Utrecht

€ 575.000 k.k.

Woonoppervlakte: 118 m2

31

Tussen de historische panden van de Zuilenstraat staat op nummer 70 een heel bijzondere woning met 3 slaapkamers.

Vragen? Neem contact met ons op! Je kan je ook inschrijven om ons aanbod te ontvangen.

Contact
Share
Back to top